+420 704 384 480

(po-pá: 8-16 hod)

info@mikoma.cz

Banán lyofilizovaný

Ačkoliv se dnes banán jeví jako obyčejné ovoce, ještě před nedávnem byl tento sladký plod skutečnou raritou na evropských trzích. Sama jeho historie je poměrně složitá a nikdo si není úplně jistý, kdo vlastně známé žluté banány vyšlechtil. Existuje totiž více než 1000 druhů, ale většina se kvůli hrozné chuti nedá jíst. Jako místo původu se dnes nejčastěji uvádí JV Asie, kde byly pravděpodobně také kultivovány. Odtud se díky kupcům a mořeplavcům dostaly do Indie a Afriky, kde dnes tvoří jednu ze základních složek potravy. Většinou si myslíme, že mořeplavci do Ameriky nic užitečného nedovezli, ale kladné body si u místních domorodců jistě získali díky přivezeným banánům. Především v oblasti Střední Ameriky jsou banány téměř všude a tyto země patří k předním světovým vývozcům.

Zdravotní výhody

Snižují hladinu cukru v krvi - banány obsahují látku zvanou pektin, která snižuje hladinu cukru v krvi. Navíc mají nízké až střední hodnoty glykemického indexu. Glykemická hodnota nezralých banánů je asi 30, zatímco zralých se pohybuje kolem 60. To znamená, že po jídle nezpůsobují významné špičky hladiny cukru v krvi.
Pomoc s hubnutím - prozatím nebyla provedena žádná studie, která by přímo zkoumala vliv konzumace banánů na úbytek hmotnosti, nicméně mnoho látek obsažených v tomto ovoci naznačuje, že by s hubnutím mohlo výrazně pomoci. V první řadě je třeba zmínit, že banán není příliš kalorický a zároveň vyvolává pocit sytosti, což člověku brání v přejídání se. Důležitý je také vysoký obsah vlákniny, který při hubnutí výrazně pomáhá.
Zdravé srdce - draslík je minerální látka, která je nezbytná pro zdraví srdce, zvláště pro kontrolu krevního tlaku. I přes svůj význam se našemu tělu nedostává této látky dostatek. Banány jsou skvělým zdrojem draslíku. Jeden středně velký banán obsahuje 9% doporučené denní dávky draslíku.

Kuchyňské využití

Lyofilizovaný banán se většinou konzumuje jako pochoutka, nicméně ho lze přidat i do jogurtů, müsli a cereálií. Pokud ho vystavíme vodě nebo vlhku, můžeme banán rehydratovat (nasaje vodu, kterou ztratil při sušení). Vzhledem k tomu, že mrazem sušené ovoce je velmi lehké a přitom si zachovává všechny důležité látky, skvěle se hodí jako doplněk stravy pro sportovce a turisty, kteří při svých cestách počítají každý gram. Touto pochoutkou jistě potěšíte i děti, které si na cestách rády něco zakousnou.
Vstoupit do e-shopu >>
Banán lyofilizovaný 45 g
mrazem sušený banán
přírodní banán
jak se pěstuje banán
Nutriční hodnoty na 100g
Energetická hodnota: 1400 kJ
335 kcal
Tuky: 0.7 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g
Sacharidy: 74 g
z toho cukry: 64 g
Bílkoviny: 4.3 g
Sůl: 0.02 g

0