+420 704 384 480

(po-pá: 8-16 hod)

info@mikoma.cz

Borůvky lyofilizované

Borůvky patří mezi nejzdravější ovoce na světě. Vyskytují se téměř po celé Evropě, Rusku, Mongolsku a Severní Americe. Není proto divu, že lidé tento plod objevili již velmi dávno a stal se nedílnou součástí jejich jídelníčku. Pro své léčivé účinky byla rostlina oblíbena mezi šamany, druidy a později i prostým lidem, který si z nich připravoval čaje, šťávy, marmelády atd. Všem výrobkům z borůvek se přisuzovaly léčivé účinky a dnes to potvrzují nejmodernější výzkumy. Stejně, jako u většiny drobného lesního ovoce, se za dlouhá tisíciletí téměř nijak nezměnil způsob pěstování. Lesní borůvky se v podstatě nepěstují, musíte si je zkrátka vyrazit nasbírat do lesa. To je další kouzlo těchto neuvěřitelných plodů.

Zdravotní výhody

Král antioxidantů - antioxidanty chrání naše tělo před poškozením volnými radikály, nestabilními molekulami, které mohou poškodit buněčné struktury a přispět k rychlejšímu stárnutí a dokonce vývoji rakoviny. Borůvky obsahují nejvyšší antioxidační kapacitu ze všech běžně konzumovaných druhů ovoce a zeleniny. Hlavní antioxidační sloučeniny patří do velké skupiny polyfenolů, nazývaných flavonoidy u kterých bylo prokázáno, že přímo zvyšují hladinu antioxidantů v těle.
Snižují krevní tlak - borůvky mají významný přínos pro osoby s vysokým krevním tlakem, což je hlavní rizikový faktor vývoje infarktu a mrtvice. V jedné studii konzumovali lidé s vysokým krevním tlakem 50 gramů borůvek denně po dobu 8 týdnů. Po této době byl zaznamenám pokles krevního tlaku o 4-6%.
Zlepšují mozkovou činnost - vzhledem k tomu, že borůvky obsahují velké množství fenolů, zejména kyseliny gallové, jsou známé jako neuroprotektory. Podle výzkumníků z Íránu to znamená, že mohou doslova chránit naše mozky před degenerací, neurotoxicitou a oxidačním stresem. Další studie zjistila, že konzumace borůvek zpomaluje kognitivní degeneraci a zlepšuje paměť a motorické funkce.

Kuchyňské využití

Lyofilizované borůvky se většinou konzumují jako pochoutka, nicméně je lze přidat i do jogurtů, müsli a cereálií. Pokud je vystavíme vodě nebo vlhku, můžeme borůvky rehydratovat (nasají vodu, kterou ztratily při sušení). Vzhledem k tomu, že mrazem sušené ovoce je velmi lehké a přitom si zachovává všechny důležité látky, skvěle se hodí jako doplněk stravy pro sportovce a turisty, kteří při svých cestách počítají každý gram. Touto pochoutkou jistě potěšíte i děti, které si na cestách rády něco zakousnou.
Vstoupit do e-shopu >>
Borůvky lyofilizované 45 g
mrazem sušené borůvky
keř borovek
jak rostou borůvky
Nutriční hodnoty na 100g
Energetická hodnota: 1009 kJ
241 kcal
Tuky: 4 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0.5 g
Sacharidy: 38 g
z toho cukry: 37 g
Bílkoviny: 3.8 g
Sůl: 0.02 g

0