+420 704 384 480

(po-pá: 8-16 hod)

info@mikoma.cz

Broskve lyofilizované

Broskve pocházejí původně z Číny, kde byly pěstovány již od počátku čínské kultury. Ve spisech z 10. století je zmíněno, že broskve byly velkou pochoutkou místních císařů. Postupně je objevili Římané a později byly Alexandrem Velikým představeny Jižní Evropě. Během vlády královny Viktorie nebylo jídlo považováno za kompletní, pokud se jako jeden z chodů nepodávala broskev servírovaná luxusní nádobě vyložené bavlnou. Až v 17. století bylo toto ovoce představeno na americkém kontinentu, kde o dvě století později začalo komerční pěstování.

Zdravotní výhody

Prevence rakoviny - jako vynikající zdroj silného antioxidantu vitamín C mohou broskve pomoci při potírání vzniku volných radikálů, o kterých je známo, že způsobují rakovinu. Vysoký příjem vlákniny ze všech druhů ovoce a zeleniny je spojen se sníženým rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva.
Zdravé srdce - obsah vlákniny, draslíku, vitamínu C a cholinů v broskvích podporuje zdraví srdce. Zvýšení příjmu draslíku spolu se snížením příjmu sodíku je nejdůležitější dietní změna, kterou může člověk udělat, aby snížil riziko kardiovaskulárních onemocnění. V jedné studii měli pacienti, kteří konzumovali 4069 mg draslíku denně, o 49% nižší riziko úmrtí na ischemickou chorobu srdce ve srovnání s těmi, kteří konzumovali méně draslíku (asi 1000 mg denně).
Zdravé oči - bylo prokázáno, že vyšší konzumace broskví snižuje riziko a progresi makulární degenerace související s věkem. Je důležité poznamenat, že výhody konzumace ovoce a zeleniny všeho druhu, včetně broskví, jsou nekonečné. Čím více ovoce a zeleniny člověk konzumuje, tím se riziko všech onemocnění způsobených životním stylem (jako je obezita, cukrovka a srdeční onemocnění) snižuje. Vysoký příjem ovoce a zeleniny je také spojen se zdravou pletí, vlasy, zvýšenou energií, nižší hmotností a nižším rizikem úmrtnosti.

Kuchyňské využití

Lyofilizované broskve se většinou konzumují jako pochoutka, nicméně je lze přidat i do jogurtů, müsli a cereálií. Pokud je vystavíme vodě nebo vlhku, můžeme broskve rehydratovat (nasají vodu, kterou ztratily při sušení). Vzhledem k tomu, že mrazem sušené ovoce je velmi lehké a přitom si zachovává všechny důležité látky, skvěle se hodí jako doplněk stravy pro sportovce a turisty, kteří při svých cestách počítají každý gram. Touto pochoutkou jistě potěšíte i děti, které si na cestách rády něco zakousnou.
Vstoupit do e-shopu >>
Broskve lyofilizované 45 g
mrazem sušené broskve
větev s broskvemi
jak rostou broskve
Nutriční hodnoty na 100g
Energetická hodnota: 1360 kJ
325 kcal
Tuky: 1 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0.1 g
Sacharidy: 68 g
z toho cukry: 61 g
Bílkoviny: 5.8 g
Sůl: 0.02 g

0