+420 704 384 480

(po-pá: 8-16 hod)

info@mikoma.cz

Červený rybíz lyofilizovaný

Červený rybíz je taková česká klasika, kterou snad ani není třeba představovat. Nicméně si pojďme říct alespoň pár zajímavostí. Všechny kultivované druhy rybízu mají asijský nebo evropský původ. Historicky největším pěstitelem rybízu bylo Rusko, kde se pěstoval jak v klášterních zahradách tak i ve městech a vesnicích téměř u každého obydlí. Červený rybíz se v některých chladných oblastech Ruska vyskytuje divoce ještě dnes, ale valná většina je pěstována komerčně pro prodej. Na rozdíl od černého rybízu, který vyžaduje pravidelné prořezávání, se červené a bílé odrůdy nemohou příliš řezat, protože úrodu přináší až větve, které jsou alespoň 2-3 roky staré.

Zdravotní výhody

Nízký glykemický index - glykemický index hodnotí potraviny a nápoje na základě toho, jak moc zvyšují hladinu krevního cukru. Potraviny s vysokým indexem glykemie (bílá rýže, bílý chléb) se snadno rozpadnou a po jídle rychle zvýší hladinu krevního cukru a inzulínu. Rychlý nárůst je následně vystřídán rapidním poklesem těchto hladin. Cukr z červeného rybízu se do krevního řečiště vstřebává pomalu, což zabraňuje vzniku "špiček" v hladinách cukru v krvi.
Zvyšuje pevnost kostí - červený rybíz je dobrým zdrojem vitamínu K, který slouží k udržení vápníku v kostní matrici. Dostatečná přísun vitamínu K může také snížit vylučování vápníku z těla. Jeden šálek červeného rybízu obsahuje 15% doporučené denní dávky vitamínu K.
Lepší trávení - rybíz je dobrým zdrojem vlákniny, která v těle plní řadu důležitých funkcí. V první řadě zlepšuje trávení. Rozhodně bychom neměli opomenout ani to, že pomáhá odbourat cholesterol z tepen a cév. Doporučený denní příjem vlákniny je 38 g u mužů a 25 g u žen.

Kuchyňské využití

Lyofilizovaný červený rybíz se většinou konzumuje jako pochoutka, nicméně ho lze přidat i do jogurtů, müsli a cereálií. Pokud ho vystavíme vodě nebo vlhku, můžeme rybíz rehydratovat (nasaje vodu, kterou ztratil při sušení). Vzhledem k tomu, že mrazem sušené ovoce je velmi lehké a přitom si zachovává všechny důležité látky, skvěle se hodí jako doplněk stravy pro sportovce a turisty, kteří při svých cestách počítají každý gram. Touto pochoutkou jistě potěšíte i děti, které si na cestách rády něco zakousnou.
Vstoupit do e-shopu >>
Červený rybíz lyofilizovaný 45 g
mrazem sušený červený rybíz
větev s červeným rybízem
jak roste červený rybíz
Nutriční hodnoty na 100g
Energetická hodnota: 880 kJ
210 kcal
Tuky: 1 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0.2 g
Sacharidy: 30 g
z toho cukry: 30 g
Bílkoviny: 7.2 g
Sůl: 0.02 g

0