+420 704 384 480

(po-pá: 8-16 hod)

info@mikoma.cz

Kešu natural

Kešu mají jemnou oříškovou chuť, která se skvěle hodí do mnoha pokrmů. Velmi často se využívají do těstovin, granol, ovocných salátů, kari a ke kuřecímu masu. Hojně se také obalují v nejrůznějším koření a čokoládě. Kešu původně pochází ze severovýchodní Brazílie. Tropické podnebí vyhovuje ledvinovníku západnímu, který plodí šťavnatá "kešu jablka". Tyto plody se pro svou jemnou strukturu nehodí k přepravě a proto jsou pro Evropu prakticky neznámé. Co ovšem známe velmi dobře jsou nažky těchto plodů - kešu ořechy.

Zdravotní výhody

Kyselina olejová - kešu obsahují méně tuku než většina druhů ořechů a téměř 75% z nich je zdravý mononenasycený tuk. Jsou bohaté na kyselinu olejovou, stejný "dobrý" tuk se nachází v olivovém oleji. Studie ukazují, že zvýšení hladiny kyseliny olejové může dělat zázraky pro ochranu kardiovaskulárního systému. Nízkotučné diety doplněné mononenasycenými tuky pomáhají snižovat hladiny triglyceridů - tuky v krvi, LDL - "špatný" cholesterol a snižují riziko srdečních onemocnění.
Celkové zdraví - kešu jsou vynikajícím zdrojem živin. Pouze 1/4 šálku poskytuje více než 35% denní hodnoty mědi a 25% denní hodnoty hořčíku. Měď se podílí na mnoha důležitých metabolických procesech: pomáhá tělu využívat železo, brání volným radikálům poškozovat buňky a podporuje vývoj našich kostí a pojivové tkáně. Hořčík je potřebný pro to, aby tělo absorbovalo vápník a může snížit riziko vývoje osteoporózy. Kešu jsou také bohaté na bílkoviny, antioxidanty a draslík.
Zdraví a dlouhověkost - studie z roku 2013, publikovaná v New England Journal of Medicine, zkoumala 76.464 žen a 42.498 mužů a zjistila, že lidé konzumující ořechy, jako jsou kešu, se v průměru dožívají vyššího věku. Tento rozdíl je dán především tím, že vysoký obsah nenasycených tuků, vlákniny, vitaminů a minerálů v ořechách může pomoci snížit riziko vzniku chronických onemocnění, jako je rakovina, cukrovka a srdeční onemocnění. Studie také zjistila, že pravidelná konzumace kešu oříšků pomáhá regulovat tělesnou hmotnost.

Pěstování

Kešu pocházejí z plodů ledvinovníku západního, na němž rostou červené květy, které se mění ve šťavnatá kešu jablka, když jsou připraveny ke sklizni. Kešu ořech je obalen skořápkou rostoucí z masité stopky. Postupy odstraňování skořápky jsou často náročné, protože mechanické metody se špatně aplikují na jedinečný a měnící se tvar ovoce. Vzhledem k tomu, že dvojitá skořápka obklopující kešu obsahuje urushiol, stejnou chemikálii nalezenou v jedovatém břečťanu, jak nepražené, tak pražené odrůdy jsou nejdříve ošetřovány v horké páře. Při tomto ošetření se uvolní jedovaté látky a kešu oříšky jsou připraveny ke konzumaci.
Vstoupit do e-shopu >>
Kešu natural 250 g
kešu ořechy
kešu jablka
kešu sklizeň
Nutriční hodnoty na 100g
Energetická hodnota: 2576 kJ
616 kcal
Tuky: 47 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 9.1 g
Sacharidy: 33 g
z toho cukry: 5.2 g
Bílkoviny: 15.3 g
Sůl: 0.03 g

0