+420 704 384 480

(po-pá: 8-16 hod)

info@mikoma.cz

Mák bílý semínka

Mák je vůbec zajímavou rostlinou a to především díky svému užití. Rostlina původně pochází z oblasti Středozemního moře, kde byla kolem 6. století domestikována. Ovšem hned od počátku pěstování se přišlo na to, že nezralé plody jsou narkotikum, ze kterého se dá snadno získat opium. V dnešní době je tedy pěstování legislativně ještě náročnější, než tomu bylo kdy dříve. Nicméně Česká republika je v tomto ohledu poměrně benevolentní a pěstování není nijak přísně omezováno. I to je důvod, proč Vám můžeme nabídnou kvalitní mák přímo z českých polí. Ještě je dobré zmínit, že mák samozřejmě nemá žádné narkotizační účinky, ty se objevují pouze u nezralých rostlin a se zráním se úplně vytrácí.

Zdravotní výhody

Lepší spánek - studie ukazují, že konzumace máku snižuje hladinu kortizolu v těle, což má za následek celkové zklidnění organismu. Pokud máte problémy se spánkem, zkuste si dát makový čaj. Další možností je vytvořit makovou pastu (namletý mák) a tu rozmíchat v teplém mléce. Všechny tyto nápoje zklidní Váš organismus a bude se Vám lépe usínat.
Posilte kosti - maková semena jsou bohatá na vápník a měď, což jsou minerály, které zlepšují zdraví kostí a pojivových tkání. Dalším, výrazně zastoupeným, minerálem je fosfor jenž, spolu s vápníkem, tvoří část kostní tkáně. Mangan potom napomáhá produkci kolagenu, bílkoviny, která chrání kosti před vážnými poškozeními.
Léčba ekzémů a zánětů - díky vysoké koncentraci kyseliny linolenové v makových semenech se dají velmi dobře použít při léčbě ekzémů. Zkuste semínka namočit ve vodě nebo mléce a poté je společně s limetkovou šťávou rozmixujte do hladké pasty. Tuto pastu rozetřete na popálenou kůži nebo místo postižené ekzémem. Pasta uleví od svědění a pomůže rychlejšímu hojení.

Kuchyňské využití

Bílý mák není tak sladký jako modrý, takže se mnohem častěji využívá ve slaných a pikantních jídlech. Velmi oblíbený je především v Indii a Asii. Rozmixujte bílý mák, přidejte cibuli, chilli, sůl a hořčičný olej. Vznikne tak omáčka, která se podává s rýží. Mák jde samozřejmě přidat i do sladkých pokrmů, jako jsou buchty, koláče nebo pečivo. Hodí se i do jogurtů, müsli, granol a cereálií.
Vstoupit do e-shopu >>
Mák bílý semínka 500 g
semínka mák bílý
mák
makové pole
Nutriční hodnoty na 100g
Energetická hodnota: 2290 kJ
547 kcal
Tuky: 42 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 4.8 g
Sacharidy: 21 g
z toho cukry: 2.6 g
Bílkoviny: 21.9 g
Sůl: 0.01 g

0