+420 704 384 480

(po-pá: 8-16 hod)

info@mikoma.cz

Mochyně peruánská

Peru je zemí s mimořádně bohatou paletou plodů přírody. Od velkých, po ty nejmenší. V rozmanitosti rostlinných druhů můžeme nalézt ty nejlepší prostředky na naše zdravotní problémy. V neobyčejně rozsáhlém katalogu plodů se nachází i takový, který vzhledem ke svým léčivým vlastnostem získal na celém světě uznání. Tento plod se nazývá mochyně. Malé, horské ovoce s dlouhou historií nyní po 500 letech zapomnění rychle dobývá svět. Mochyně je andskou rostlinou známou od časů Inků a byla pěstována především ve Svaté dolině Inků, jako jeden z mála druhů pěstovaných v královských zahradách citadely Machu Picchu. Nyní ji můžeme nalézt, jako divoce rostoucí rostlinu, především v okolí Cusca.

Zdravotní výhody

Povzbuďte mozkovou činnost - mochyně má mnoho antioxidačních účinků. Některé z nich jsou odvozeny od obrovského množství vitamínu C. Konzumace snižuje riziko určitých mozkových dysfunkcí jako je alzheimerova choroba a demence. Hrst mochyně obsahuje cca 15 mg vitamínu C, což představuje 20% doporučené denní dávky. U mladších lidí také zlepšuje poznávací schopnosti – paměť, pozornost a soustředění.
Zdravé srdce - mochyně je napěchovaná vitamínem B1 (thiaminem). Tento vitamín je zodpovědný za tvorbu acetylcholinu – neuropřenašeče, který přenáší zprávy svalům a nervům. Nedostatek vitaminu B1 má za následek pokles hladiny neuropřenašečů a způsobuje nepravidelný srdeční rytmus. Vážný nedostatek tohoto vitamínu může způsobit až srdeční selhání.
Zdravé oči - kvalita zraku hraje v našem životě významnou roli. Jeho zlepšení můžeme docílit pravidelnou konzumací stravy bohaté na vitamín A jako je právě mochyně. Nedostatek vitamínu A může způsobit potíže s viděním za šera. Vzhledem k tomu, že mochyně je bohatým zdrojem vitamínu A, pomáhá zlepšovat zrak a předcházet šerosleposti, která nás může ve starším věku postihnout.

Kuchyňské využití

Sušená mochyně vypadá jako malé rozinky červeno-oranžové barvy. Má intenzivní, sladkokyselou, osvěžující chuť. Je zdrojem energie a to díky tomu, že si zachovává většinu svých výživných vlastností a přírodní fruktózu. Je možné ji využívat na cestách, při sportech a výkonnostní turistice, jako rezervní potravinu vysoké výživné hodnoty (power snack). Sušené plody mochyně mohou být také přidávány do müsli, dezertů, pečiva, džemů, omáček, ořechových směsí a ovocných čajů. Ovoce také vylepší chuť a dodá fantazii zeleninovým a ovocným salátům.
Vstoupit do e-shopu >>
Mochyně peruánská 250 g
sušená nesířená mochyně
sušená mochyně peruánská bez cukru
jak roste mochyně peruánská
Nutriční hodnoty na 100g
Energetická hodnota: 1271 kJ
304 kcal
Tuky: 6 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0.5 g
Sacharidy: 44 g
z toho cukry: 34 g
Bílkoviny: 6.6 g
Sůl: 0.02 g

0