+420 704 384 480

(po-pá: 8-16 hod)

info@mikoma.cz

Ostružiny lyofilizované

Vysledovat místo původního výskytu lesních plodů není jednoduché a u ostružin se to prozatím nepodařilo. Pravděpodobně to bude Asie, ale nejde vyloučit ani Evropa a Severní Amerika. Zajímavé je spíše to, že v Americe sloužily ostružiny především jako potrava místním indiánům, naproti tomu evropané využívali především listy, ze kterých připravovali léky, masti a nápoje. Už starověcí Řekové a Římané si ostružin cenili především pro léčivé účinky. O kultivaci tohoto ovoce se dlouho vůbec neuvažovalo a kdo je chtěl, musel si je zkrátka dojít natrhat do lesa. Pokusy o domestikaci trvají posledních cca 100 let, ale většina z nich není příliš úspěšná. Lidé dávají přednost divoce rostoucím ostružinám, a tak je jejich umělé pěstování poměrně náročné.

Zdravotní výhody

Zlepšete funkci mozku - studie zaměřené na motorické dovednosti a krátkodobou paměť zjistily, že ostružiny mají velký potenciál při zvyšování výkonnosti mozku, stejně jako většina lesních plodů s vysokým obsahem antioxidantů. Dalším důležitým prvkem pro správnou funkci mozku je mangan, který je v ostružinách také významně zastoupen. Pokud tedy chcete vylepšit krátkodobou paměť a mozkovou činnost, zkuste do svého jídelníčku zařadit právě toto lesní ovoce.
Podpořte zdravou pleť -vitamín C, který se nachází ve výživě z ostružin, pomáhá udržovat pokožku zdravou a silnou. Podporuje produkci kolagenu, snižuje příznaky suché pokožky a může dokonce zabránit předčasnému stárnutí. Extrakt z ostružinového ovoce chrání pokožku před poškozením UV zářením díky antioxidační aktivitě. Také chrání keratinocyty, což jsou buňky, které tvoří ochrannou vrstvu na pokožce a potom se reprodukují pod vnější vrstvou a doplňují epidermis.
Pročistěte kardiovaskulární systém - vitamín K je důležitý pro správnou funkci kardivaskulárního systému. Zabraňuje tvrdnutí tepen tím, že z nich odnáší vápník a zabraňuje jeho hromadění, které může vést k rozvoji velmi vážných onemocnění.

Kuchyňské využití

Lyofilizované ostružiny se většinou konzumují jako pochoutka, nicméně je lze přidat i do jogurtů, müsli a cereálií. Pokud je vystavíme vodě nebo vlhku, můžeme ostružiny rehydratovat (nasají vodu, kterou ztratily při sušení). Vzhledem k tomu, že mrazem sušené ovoce je velmi lehké a přitom si zachovává všechny důležité látky, skvěle se hodí jako doplněk stravy pro sportovce a turisty, kteří při svých cestách počítají každý gram. Touto pochoutkou jistě potěšíte i děti, které si na cestách rády něco zakousnou.
Vstoupit do e-shopu >>
Ostružiny lyofilizované 45 g
mrazem sušené ostružiny
větev s ostružinami
jak rostou ostružiny
Nutriční hodnoty na 100g
Energetická hodnota: 1185 kJ
283 kcal
Tuky: 6 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0.3 g
Sacharidy: 40 g
z toho cukry: 40 g
Bílkoviny: 7.6 g
Sůl: 0 g

0