+420 704 384 480

(po-pá: 8-16 hod)

info@mikoma.cz

Para ořechy

Vyrůstají na stromě, který dorůstá výšky až 50 metrů, což z něj činí jeden z největších stromů, které rostou v tropických deštných pralesích. Ovoce stromu se podobá kokosu o hmotnosti kolem 2 kg a může v něm být až třicet para ořechů. Ačkoliv se těmto ořechům běžně říká "brazilské ořechy", největším světovým producentem je Bolívie, na kterou připadá více než polovina světové produkce. Druhým největším vývozcem je Brazílie, kde je zakázáno stromy kátit. Jediným ekonomickým způsobem, jak získat ořechy, je jejich sběr z divoce rostoucích stromů. Snaha o pěstování na plantážích se nesetkala s úspěchem, protože k opylení je potřeba zvláštní hmyz, který přežívá jen v deštných pralesích.

Zdravotní výhody

Zdroj selenu - Brazilské ořechy obsahují 2500krát více selenu než jakékoliv jiné ořechy. Selen je silný antioxidant, který může zabránit poškození buněk volnými radikály, posílit imunitní systém a zvýšit koncentraci červených krvinek. Studie z roku 2008 v časopise American Journal of Clinical Nutrition zjistila, že konzumace 2 Brazilských ořechů denně byla účinnou náhražkou umělých seplementů selenu.
Kardiovaskulární systém - studie z roku 2005 provedená výzkumnými pracovníky z Harvardské univerzity zjistila, že konzumace 50 g para ořechů týdně v rámci zdravé a vyvážené stravy může snížit riziko srdečních onemocnění.
Potrava pro mozek - vysoký obsah selenu v para ořechách může zvýšit výkon mozku. Studie z roku 2002, kterou provedli vědci na Indiana University School of Medicine, zjistila, že starší pacienti, kteří konzumovali nejvyšší hladinu selenu, měli vyšší skóre kognitivních testů než ti, kteří konzumovali nejnižší hodnoty prvku. Tento výzkum ukazuje pozitivní důsledky vlivu selenu na kognitivní funkce.

Pěstování

Jak již bylo řečeno, brazilské ořechy se sbírají z divoce rostoucích stromů, protože pěstování na plantážích se prozatím nedaří. Para ořechy jsou semena jihoamerického stromu, který roste v amazonském deštném pralese. Semena rostou v luscích velikosti lidské ruky, přičemž každý lusk obsahuje 10 až 30 para ořechů. Lusky dozrávají během období dešťů a jsou připraveny na sklizeň, když spadají na zem. Lidem sbírajícím ořechy se říká castañeros. V továrnách jsou ořechy tříděny podle velikosti, podstupují proces sušení a oddělují se jádra od skořápek.
Vstoupit do e-shopu >>
Para ořechy 250 g
para ve skořápce
plody para
strom s para ořechy
Nutriční hodnoty na 100g
Energetická hodnota: 2873 kJ
687 kcal
Tuky: 68 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 7.8 g
Sacharidy: 8 g
z toho cukry: 6 g
Bílkoviny: 15 g
Sůl: 0.03 g

0