+420 704 384 480

(po-pá: 8-16 hod)

info@mikoma.cz

Pistácie loupané

Předpokládá se, že pistácie byly poprvé konzumovány na Středním východě již v roce 6750 př.n.l. Dnes jsou předními světovými producenty Írán, Spojené státy a Turecko. Jsou oblíbené díky jedinečné ořechové chuti, vynikajícím nutričním hodnotám a širokému spektru kulinářského využití od svačinek a salátů až po zmrzliny a jiné sladké pochoutky. Pistácie mají smetanovou texturu a přirozeně sladkou, ale zemitou chuť. Velmi oblíbená je jejich solená verze, která ovšem ztrácí mnoho zdravotních benefitů, kterými se pyšní naturální oříšky.

Zdravotní výhody

Nízkokalorická svačinka - pistácie jsou oříšky s nejnižším počtem kalorií. Hrst obsahuje více než 10% doporučené denní dávky vlákniny, 20% vitamínu B6 a 15% thiaminu. Vláknina hraje důležitou roli při regulaci hladiny cholesterolu v krvi, zatímco vitamín B6 a thiamin podporují nervový systém, mozkovou funkci a zdraví očí. Také jde o dobrý zdroj bílkovin, draslíku, mědi a fosforu.
Snižte svou hmotnost - studie z roku 2008 zveřejněná v časopise American Journal of Clinical Nutrition zjistila, že účastníci, kteří nahradili 10 - 20 procent denního příjmu kalorií pistáciemi, snížili svůj celkový cholesterol více než ti, kteří zkoušeli dietu s nízkým obsahem tuku bez pistácií. Dále studie z roku 2010 zveřejněná v časopise Journal of the American College of Nutrition ukázala, že konzumace 240 kalorií v pistáciích po dobu 3 měsíců snižuje index tělesné hmotnosti (BMI) a triglyceridů více, než když jíme sladkosti s hodnotou 220 kalorií.
Obsahují fytosteroly - pistácie jsou bohatým zdrojem fytosterolů, rostlinných sloučenin, které se ukazují jako účinné při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Studie z roku 2005 v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry zkoumala obsah fytosterolů mezi běžně konzumovanými potravinami a zjistila, že pistácie a slunečnicová semínka mají nejvyšší úroveň fytosterolů mezi běžně dostupnými ořechy a semínky.
Zdroj aminokyselin - zlepšují průtok krve v zanesených tepnách a jsou nezbytné pro podporu metabolických procesů těla. Pistácie obsahují také aminokyseliny lutein a zeaxantin, které hrají důležitou roli ve zdraví očí a mohou zpomalit proces stárnutí.

Pěstování

Pistácie pochází ze střední Asie a Středního východu a rostou ve vyprahlé, solné, pouštní půdě. Stromy rostou nejlépe v horkém, suchém klimatu a sklizeň probíhá od konce srpna do začátku října. Pěstování vlastních pistácií zní jako splněný sen; bohužel i za správných podmínek může trvat 8 - 10 let, než se dočkáte první sklizně. V době sběru jsou pistácie mechanicky setřeseny. Semena se pak shromáždí v koších a přenesou do zpracovatelského závodu. Pistácie jsou dále roztříděny podle velikosti a sušeny, aby se zachovala svěžest. Celý tento proces může být dokončen za méně než 24 hodin.
Vstoupit do e-shopu >>
Pistácie loupané 250 g
pistácie surové
pistácie ve skořápce
jak rostou pistácie
Nutriční hodnoty na 100g
Energetická hodnota: 2352 kJ
562 kcal
Tuky: 45 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 5.6 g
Sacharidy: 28 g
z toho cukry: 7.8 g
Bílkoviny: 20 g
Sůl: 0.02 g

0