+420 704 384 480

(po-pá: 8-16 hod)

info@mikoma.cz

Sezam černý semínka

Tato černá semínka jsou oblíbena především na Dálném východě, ale postupně se začínají objevovat i v evropské kuchyni. Původ spadá do oblasti dnešní Indie, ale zmiňuje se o něm mnoho historických záznamů z celého světa. Sezam se tak objevuje na starobylém egyptském papyru se seznamem používaných bylin, stejně jako v asyrských legendách o vzniku světa, kdy se říká, že bohové pili sezamové víno a pak stvořili Zemi. Také známé "Sezame, otevři se!", je odkaz na sezamový lusk, který se otvírá, když je zralý. Sezam provází člověka již velmi dlouhou dobu a stále nám přináší něco nového.

Zdravotní výhody

Zdravé kosti - velké množství základních minerálů, jako je zinek, vápník a fosfor, které se nacházejí v sezamových semenech, mohou být velkým přínosem pro zdraví kostí. Tyto minerály jsou nedílnou součástí při vytváření nové kostní hmoty a při posilování / opravě kostí, které mohou být oslabeny zraněním nebo nástupem osteoporózy.
Zlepšují trávení - sezam obsahuje velké množství vlákniny, která je důležitým prvkem pro zdravé trávení. Zabraňuje stavům jako je zácpa a průjem, současně chrání tlusté střevo a snižuje pravděpodobnost gastrointestinálních onemocnění a rakoviny. Vláknina ochraňuje také srdce, díky tomu, že tělo zbavuje nebezpečného cholesterolu, čímž snižuje pravděpodobnost infarktu a mrtvice.
Ochrana před zářením - jednou z organických sloučenin v sezamových semínkách je sesamol, který je spojen s ochranou DNA před škodlivými účinky radiace. Záření může pocházet z náhodných zdrojů a v běžném životě se mu nelze vyhnout. Tím, že před ním chráníme DNA, prokazujeme tělu obrovskou službu. V první řadě tak snižujeme pravděpodobnost vzniku rakoviny v důsledku buněčné mutace.

Kuchyňské využití

Černá sezamová semínka mají výraznější chuť a silnější aroma, než je tomu v případě bílých semínek. Opékáním se uvolňují další prospěšné látky a chuť se stává ještě výraznější. Semínka mají vysoký obsah oleje bohatého na antioxidanty, které mu dodávají dlouhou životnost. Sama semínka mají dlouhou trvanlivost a odolávají žluknutí. Velmi oblíbené je sezamové máslo, známé také jako "tahini", což je pasta, která se podobá arašídovému máslu. Tahini se vyrábí z mletého sezamového semínka a používá se v humusu a dalších jídlech Středního východu a Asie.
Vstoupit do e-shopu >>
Sezam černý semínka 500 g
sezam černý
sezam - tahini
pěstování sezamu
Nutriční hodnoty na 100g
Energetická hodnota: 2427 kJ
580 kcal
Tuky: 51 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 7.5 g
Sacharidy: 10 g
z toho cukry: 0 g
Bílkoviny: 16.8 g
Sůl: 0.02 g

0