+420 704 384 480

(po-pá: 8-16 hod)

info@mikoma.cz

Brusinky

Brusinky patřily k jedné ze základních potravin původních obyvatel Ameriky. Indiáni je využívali velmi často a staly se součástí jejich tradic. Dnešní Američané spoustu starých zvyků převzali, takže se můžeme setkat například s tím, že v některých státech USA se brusinky podávají na večeři v den díkuvzdání. Začátkem 19. století byly brusinky kultivovány a dnes patří k významnému vývoznímu artiklu USA. V roce 2014 byla celková plocha brusinek sklizených ve Spojených státech více než 16 400 ha.

Zdravotní výhody

Infekce močových cest - brusinka je možná nejlépe známá pro svou úlohu při prevenci infekcí močových cest, zejména u pacientů s rekurentními infekcemi. Vysoká hladina antioxidačních proanthocyanidinů pomáhá zastavit přilnutí určitých bakterií na stěny močových cest, čímž se dá účinně předcházet problémům.
Bojujte se záněty - zánět je příčinou mnoha běžných onemocnění, které se vyskytují ve vyspělých zemích, včetně onemocnění srdce, autoimunitních onemocnění, rakoviny, diabetu a dalších. Protizánětlivé potraviny jako brusinky pomáhají přirozeně bojovat proti zánětům díky vysokému obsahu antioxidantů. Antioxidanty obsahuje veškeré lesní ovoce, nicméně výzkumy ukazují, že brusinky jsou jedním z nejlepších zdrojů na naší planetě.
Zlepšete funkci imunitního systému - z mnoha studií vyplývá, že brusinky výrazně posilují náš imunitní systém. Vysoká hladina specifické látky nazývané proantokyanidin, která se vyskytuje v brusinkách, pomáhá zlepšit funkci imunitního systému (posiluje stěny střev) a tím nás chránit před běžnými (rýma, chřipka) i závažnějšími nemocemi.

Kuchyňské využití

Rádi bychom upozornili, že tyto brusinky jsou doslazované. Abychom se vyhnuli cukru, sladíme ananasovou nebo jablečnou šťávou. Brusinky jsou totiž poměrně kyselé, takže by je bez přidaných sladidel šlo jen obtížně konzumovat. Vydali jsme se proto zlatou střední cestou a přislazujeme přírodními produkty. Co se týče kulinářského využití, brusinky se dají použít takřka ve všech typech jídel. Pokud chcete osvěžit chuť domácího pečiva, koláčů nebo buchet brusinky jsou jednou z možností. Rozhodně je zkuste přidat i do snídaňových směsí, cereálií a müsli.
Vstoupit do e-shopu >>
Brusinky 250 g
sušené nesířené brusinky
sušené brusinky
jak rostou brusinky
Nutriční hodnoty na 100g
Energetická hodnota: 1491 kJ
356 kcal
Tuky: 0.8 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0.1 g
Sacharidy: 87 g
z toho cukry: 68 g
Bílkoviny: 0.2 g
Sůl: 0.03 g

0