+420 704 384 480

(po-pá: 8-16 hod)

info@mikoma.cz

Cantaloupe plátky

Označení cantaloupe se dříve užívalo pro úplně jiný druh melounu, až druhotně se toto označení zavedlo pro melouny se síťovanou kůrou. Cantaloupe má dlouhou historii pěstování. Oblíbený by již ve starověkém Egyptě a později i v Řecku a Římě. Vzhledem k tomu, že prapůvod spadá do oblasti dnešního Blízkého východu, přicházeli s ním do styku snad všechny významné civilizace a mezi všemi byl oblíbený a někdy dokonce sloužil k posvátným rituálům. Vysledovat, kdo který druh melounu pěstoval je obtížné, protože jména a označení se postupem času měnila. Zajímavé je, že i přes svou sladkost a kuchyňské využití se cantaloupe neřadí mezi ovoce, jedná se o zeleninu.

Zdravotní výhody

Prevence rakoviny - meloun je bohatým zdrojem živin, včetně beta karotenu (patří mezi karotenoidy), který působí jako silný antioxidant, jenž snižuje riziko výskytu nádorového bujení. Odstraňuje volné radikály, které vznikají jako vedlejší produkty při buněčném metabolismu a mohou způsobovat některé druhy rakoviny.
Podpora imunitního systému - cantaloupe obsahuje nejen beta karoten a fytochemikálie, které imunitní systém podporují, ale i zdravou vlákninu a vitamín C, který, kromě jiného, stimuluje produkci bílých krvinek, jež pomáhají v boji proti nebezpečným virům, bakteriím a dalším toxickým látkám v našem organismu.
Lepší trávení - Melouny mají vysoký obsah vlákniny, která je důležitým faktorem pro správnou funkci střev a celé trávicí soustavy. Správná činnost střev snižuje riziko vzniku rakoviny v trávicím traktu.

Kuchyňské využití

Meloun je sice zelenina, ale tento druh je tak sladký, že strčí do kapsy většinu druhů ovoce. Jedná se o skutečnou pochoutku, která se v běžných obchodech shání jen obtížně. Hlavním rysem je medově sladká chuť a mírně lepivý povrch. Sušený meloun můžete nakrájet a přidat do jakéhokoliv sladkého jídla (od müsli, cereálií až po ovocné saláty, buchty a pečivo). Jistě by se našlo využití i ve slaných jídlech, ale recepty se hledají jen obtížně. Rozhodně doporučujeme projít internet a mrknout se především na zahraniční recepty, protože tam má cantaloupe mnohem delší tradici než u nás.
Vstoupit do e-shopu >>
Cantaloupe plátky 250 g
sušený nesířený meloun cantaloupe
sušený meloun cantaloupe bez cukru
jak roste meloun cantaloupe
Nutriční hodnoty na 100g
Energetická hodnota: 1465 kJ
350 kcal
Tuky: 0 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g
Sacharidy: 85 g
z toho cukry: 80 g
Bílkoviny: 0 g
Sůl: 0 g

0