+420 704 384 480

(po-pá: 8-16 hod)

info@mikoma.cz

Švestky Ashlock

Švestky mají historický původ pravděpodobně na Kavkaze. O rozšíření do Evropy se zasloužili hlavně Římané, kteří je měli sázet na nově dobytých územích. Díky nim se dostaly na Balkán a odtud pak, během migrací Slovanů, doputovaly i do našich končin. Za skutečnou popularitu švestek u nás může pak Karel IV., pro kterého byly, stejně jako vinná réva, důležitou pěstitelskou prioritou. Švestky měl ale v oblibě i císař Rudolf II. Milovník alchymie pochopil, že obstojí v tuhém i tekutém stavu, na sladko i na slano, teplá i studená, čerstvá i sušená. České země byly ovocnářskou velmocí Evropy hodně dlouho, a to až do začátku 20. století. Politická rozhodnutí v pozdějších letech začala orientovat české zemědělství na pěstování obilí. To znamenalo výrazné redukování ovocných sadů. Počet švestek na území ČR tak během pár desítek let klesl o více než 70%.

Zdravotní výhody

Zásobárna minerálů - švestky jsou především bohatou zásobárnou minerálů, obsahují draslík (nervy, svaly, srdce), fosfor (látková přeměna, zuby, kosti), hořčík (mozek, metabolismus, svaly), železo (krvetvorba, okysličování buněk), vápník (zuby, kosti, nervy) a menší množství síry a zinku. Ve švestce se ta nachází široké spektrum mnoha potřebných látek, které v takto vysoké koncentraci a pestrém složení v žádném jiném ovoci nenajdete.
Silný antioxidant - důležitým vitamínem, zastoupeným ve švestkách, je vitamin E což je silný antioxidant, chránící buňky lidského těla před poškozením volnými radikály. Je prevencí některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních chorob, jako je infarkt a mrtvice, pomáhá také udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi.
Bohatý zdroj vitamínů - toto sušené ovoce je skvělý zdroj vitaminů skupiny B, někdy jsou dokonce přirovnávány k tabletě "B-komplex". Především obsahuje důležitý vitamín B12 - kabalamin, který pozitivně ovlivňuje krvetvorbu, jeho konzumace je prevencí nebezpečné anémie. Dále například biotin - vitamín H, který je nezbytný pro látkovou přeměnu v těle, pečuje o zdraví a krásu naší pokožky, vlasů a nehtů.

Kuchyňské využití

Tyto sušené švestky jsou měkké a mají mazlavou konzistenci. Nejsou do ní přidávány žádně další cukry ani konzervanty (žádné síření), takže si zachovává přirozenou chuť, která Vás zaručeně dostane. Možností kuchyňského využití je mnoho. Zkuste otevřít jakoukoliv starší kuchařku a uvidíte, že receptů s tímto ovocem najdete nespočet. Rozhodně je zkuste přidat na buchty, do koláčů, snídaňových vloček atd. Nebo si je vezměte jen tak do sáčku a když dostanete na něco chuť, dejte si sušenou švestku. Skvěle zažene chuť na sladké, zasytí a ještě dodá spoustu zdraví prospěšných látek. To je spousta výhod.
Vstoupit do e-shopu >>
Švestky Ashlock 250 g
sušené nesířené švestky
sušené švestky Ashlock bez cukru
jak rostou švestky Ashlock
Nutriční hodnoty na 100g
Energetická hodnota: 1190 kJ
284 kcal
Tuky: 0.4 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g
Sacharidy: 64 g
z toho cukry: 22.3 g
Bílkoviny: 2.1 g
Sůl: 0.01 g

0