Švestky lyofilizované
Švestky patří k typickému českému ovoci. Pokud se podíváte do starých kuchařek, zjistíte, že ovocné recepty obsahují švestky téměř vždy. Je to dáno i tím, že už od 16. století se na příkaz vrchnosti tyto stromy vysazovaly podél cest, aby vojáci procházející krajem měli rychlý přístup k jídlu. Toho samozřejmě využívali i obyčejní lidé a tak se švestka stala nedílnou součástí naší kuchyně. V těchto dobách rostlo v českých zemích cca 4x více švestek než jabloní. Postupem času ovšem švestky zasáhlo několik pohrom, ze kterých se nikdy úplně nevzpamatovaly a ze zahrad a alejí téměř vymizely. V roce 1929 se jednalo o arktické mrazy, které zničily více než polovinu slivoní. O pár let později se Evropou přehnalo neznámé virové onemocnění (šarka) a zničila valnou část zbývajících stromů. Švestky se stále pěstují, ale prozatím se zdá, že jejich největší sláva je dávno pryč.
Snižují příznaky cukrovky - švestky vykazují antiglykemické účinky a pomáhají bojovat proti cukrovce. Studie ukázaly, že konzumace sušených švestek pomáhá snížit hladinu glukózy v krvi a hladiny triglyceridů v těle. Obsažené flavonoidy mají ochranné účinky proti inzulínové rezistenci a pomáhají zvýšit citlivost na inzulín v těle.
Vitamínová bomba - švestky obsahují řadu zdraví prospěšných látek, vitamínů a minerálů. Jsou vynikajícím zdrojem vitamínů A, C (kyselina askorbová), K a folátů. Méně zastoupené jsou vitamíny B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B-6 a E. Mezi obsažené minerály řadíme draslík, fluorid, fosfor, hořčík, železo, vápník a zinek. Dodávají také dietní vlákninu a nabízejí velmi nízké kalorie bez škodlivých tuků.
Lyofilizované švestky se většinou konzumují jako pochoutka, nicméně je lze přidat i do jogurtů, müsli a cereálií. Pokud je vystavíme vodě nebo vlhku, můžeme švestky rehydratovat (nasají vodu, kterou ztratily při sušení). Vzhledem k tomu, že mrazem sušené ovoce je velmi lehké a přitom si zachovává všechny důležité látky, skvěle se hodí jako doplněk stravy pro sportovce a turisty, kteří při svých cestách počítají každý gram. Touto pochoutkou jistě potěšíte i děti, které si na cestách rády něco zakousnou.
Vstoupit do e-shopu >>
Zdravotní výhody
Kuchyňské využití




Nutriční hodnoty na 100g
Energetická hodnota: |
1420 kJ
339 kcal |
Tuky: | 2 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 0.1 g |
Sacharidy: | 82 g |
z toho cukry: | 61 g |
Bílkoviny: | 5.4 g |
Sůl: | 0 g |
0